Hej!

Jag är en sån som stör mig på hur folk stavar fel eller gör slarvfel, trots att jag gör de själv ibland :P Och då brukar jag oftast inte orka ändra det, så om ni sett något slarvfel i bloggen så säg gärna till utan att låta sur :)

Jag har i alla fall hittat åtta vanliga stav- och slarvfel som jag ofta stöter på i svenskan! Som jag stör mig på eller använder själv.

 1. De som tror att TE stavas THE...
  Alltså ursäkta mig men the är ett ord i engelska som man sätter före ett substantiv. Tex. The carpet (mattan) inte ett svensk ord för tea :P
 2. Särskrivningar...
  Det behövs inte ens en förklaring, sjuk sjöterska, kyckling lever, tårt ljus osv.
  Om du är intresserad kolla in DENNA LÄNKEN
 3. De som skriver cyklen istället för cykeln...
  Vart var du i andra klass när vi hade glosor...det heter cykeln, traktorn, inte traktron... och nej det är inte okej att säga det heller, det är inte språkligt korrekt.
 4. Alla dessa förkortingar som är ute, det finns ett utgångsdatum för allt...
  MILF, BRB, VGD, ROFLOL...Det var kul en gång, nu är man vuxen och orkar inte med alla jobbiga förkortingar som ändå är på engelska... de enda som faktiskt går att använda nu är; LOL och TTYL
 5. För mycket upprepning av samma ord i samma mening...(see what I did there :P)
  Jag gör detta heela tiden, alltså skriver jag kanske "liksom" i början och skriver det sen igen. Tex. "Liksom, jag tycker inte att man gör så, det blir liksom fel." Och det är inte bara liksom, det är andra ord också. Jag gör detta väldigt ofta utan att ens tänka på det. Ibland ser jag det och rättar till det, men oftast märker jag detta efteråt och tycker bara att jag låter såå jobbig som skriver så :P
 6. När namn står med liten första bokstav....
  Det ser bara illa ut! Det är precis som att den personen vill göra namnet obetydelsefullt, som namnet är oviktigt att se. Tex. "Jag tycker att greta borde vara med på mötet ikväll, hen är bra på att diskutera bla bla.." Ja, som sagt... det ser illa ut och man ska skriva ett namn med stor bokstav helt enkelt. Caroline.
 7. Tangenterna brevid å och ä...
  N'r man ska skriva n¨got med ä eller å i och råkar komma åt dessa istället ---> ' ¨. så störande. Detta händer också när man ska skriva apostrof på engelska förkortingar som she's eller wasn't och så får man in ä istället och alla amerikaner/engelsmän/australiensare blir förvirrade och undrar varför vi har våra konstiga an med kolon på :P sheäs och wasnänt....."damn Swedish people" tänker de säkert då.
 8. Men blir man och han blir hen eller hsn = Tangentborsticks...
  Detta är nog det vanligaste felet man gör när man skriver på tangentbord. Man råkar klicka på a istället för e, eller s istället för a och c ist för v osv... händer oftare än man tror.
  Jag gör detta jämt, inte ens när jag skriver försiktigt undviks detta. Inte nog med det så kastar jag ofta om bokstäver, hur mkt jag än tränar på att skriva på tangentbord så myckas jag med detta. Det är faktiskt inte så enklet, att skriva på ett tangentbord när man försöker skriva rätt snabbt samtidigt som man tittar på skärmen och så får man brottom för ussen går och man kickar på de tangenterna man tror är rätt och så bllir dwt fel iaf...
  Hur många fel hittade ni i stycket med kursiv text?

Är det någon som har något annat slarv/stavfel som folk ofta gör när de skriver på datorn? kommentera gärna.
 
(ännu ett bevis på att man skriver ihop ord och inte skriver jul korv, plus att jag fick 84 poäng för det ordet, inte illa va?)

Kramar från Knoois
 

Kommentera

Publiceras ej